måndag 16 april 2007

Back in business

Äntligen hemma. Äntligen fri uppkoppling. Äntligen å,ä och ö. (Även om det sistnämnda antagligen har varit mer efterlängtat av de som läser här.) Antalet "Äntligen..." kan naturligtvis göras oändligt. Samtidigt som det alltid känns sorgligt och vemodigt att lämna saker där borta.

Önskar att jag hade kunnat skriva mer, kanske främst för mig egen räkning. Har nog redan glömt en hel del saker som jag vid tillfället de hände tänkte skulle vara outplånligen inristade i minnet. Men vad gör man när närmaste internetuppkoppling låg en 15 min taxiresa bort? Hade nog inte hunnit ändå, med tanke på att arbetsdagen var från 08.00 till 20.00...

Vad har jag gjort då egenligten? "Ätit" är ett svar som spontant dyker upp. Ätit och jobbat. Jag har antagligen satt i mig ungefär 3,5 spädlamm på egen hand. Alla inbladande myndigheter och frilansande lokala pampar skulle bjuda vår grupp på gästabud stup i kvarten. Varje lunch och varje middag bestod av ett mezze-bonanza följt av ett minst lika stor grillkött-bonanza. Jag vill inte äta hommus på ett tag...

Det paradoxala var att jag även var hungrig konstant, eftersom frukosten serverades klockan åtta och "lunchen" klockan fyra. Sen var det middag halv elva. Jag är inte så förtjust i blodsockerfall. Vissa skulle tom hävda att jag förvandlas till något mycket skrämmande och obehagligt när blodsockret är lågt. Vad det gäller obehag rankar jag 'hunger' endast ett litet, litet snäp under 'stark fysisk smärta' och 'svår ångest'. Man skulle kunna hävda att de två sistnämnda är en följd av det förstnämnda. Okej, litet parantes här.

Nåväl. Kommer ändå aldrig kunna skriva ett inlägg som gör alla upplevelser rättivsa (dessutom skulle ingen orka läsa det), så jag följer devisen att en blid säger mer än tusen ord...


Först en liten vårbild från söndagens återträffshäng

Världens godaste macka! Stora bitar rått, lammkött som läggs direkt på bröddegen och sedan gräddas i stenugn. Köttet blir jättemört, brödet blir frasigt på ytan och lite kladdigt och smakrikt av köttsaften på insidan. Fårflott....mmmh

Jag i hyrd sedlighetskåpa på väg in i Umayaad-mosken.
Den sattes på i rummet som hette "Putting on special clothes room"

Jag hade så gärna velat se den rätten

Världens sötaste Downs-kille med världens mest pottformade frisyr
Civilsationens vagga. Mellan Eufrat och Tigris uppstod de sumeriska, babyloniska, akkadiska kulturerna. För att nämna några. Här skapades världens första skriftspråk. Här står jag vid Drottning Xenobias sommarpalats. I Norden hade vi vid den här tiden uppfunnit träskeden.

All mat i mellanöstern är inte god. (Nu vet vi iallafall var all plastmat hamnar (se längre ner))
Kakor! I koner!
Big families, big pots

Farmors gata

Färska mandlar, fantastiska med lite salt

Familjemiddag! Ris och köttfyllda torkade auberginer och zucchinis kokta i tomatsås

Plastmat visade sig vara en stor konsumtionsvara

Utsikten i farmors lägenhet
10 kommentarer:

Gitto sa...

Välkommen tillbaka! Vilka underbara bilder - jag är helt fascinerad!

Lisa sa...

Kommer till Malmö med min man på fredag. Kan du ses t ex fredag em då vi ska göra Möllan?
Otroliga bilder!

Kinna sa...

Vad häftigt! Jag köpte en kaftan i Marocco och hade mycket trevligare för alla blev plötsligt snällare mot mit. Fina bilder och spännande dimension med en turkisk farmor. =)

Anonym sa...

Hej tjejen!

Åh, vilka fina bilder! Blir sugen på mat och andra smaker än kimchi när jag ser alla härliga ingredienser.

Låter som om du har haft en fin resa.

Själv är det bra. Fredag eftermiddag och väntar på att snart äta middag i matsalen. Alltid spännande att gå dit och se vad som serveras! Jag är än inte så haj på koreanskan att jag kan läsa matsedeln och fatta vad det är...

Ta hand om dig och fortsätt ha en toppenvår!

Kramar /Frida

Gitto sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Jessika sa...

Coola bilder!!
Kakorna i koner, säljs de så eller plockar man kakor i taget och säljer eller är de skådebröd/skådekakor?

I Japan har de flesta restauranger plastmat i skyltföntret. Väldigt praktiskt när man är turist. Man kan dra ut servitören och peka.

Maggie sa...

Tokigt nog ska jag flytta hem till Malmö i höst och släpa omkring i stora läskiga sydsvenskanhuset. Kan inte vi bli matkompisar då?

Anonym sa...

goddagens sockersöta!

hoppas att måleri går bra. tänker bara informera om att jag nog ska ha fest på lördag. krister kommer och rebecca men sen vet jag inte mer. jag ksa till functionoch de till you can't hide your love. vill du med. tror det blir fest för jag känner mig sugen.

sen på vägen hem såg jag en underbar man med nån serie-t-shirt som såg bisarr ut. jag ville lite gå fram till honom för han log fint mot mig men det blev inte av. älskar att bara drömma. igår såg jag en man med vida 40-talsbyxor. mycket fint det med.

får bli lite våghalsigare men jag tycker att de kunde ta första steget nån gång. idag var jag jättesöt i hallonröd dress.

kram!

Viktoria Schiöler sa...

Fantastiskt fina bilder (och egentligen vill jag veta mer om allt)! Färska mandlar har jag aldrig ätit. Har du sett dem vid Möllevångstorget nån gång?

gwendolen sa...

vilka vackra bilder!