fredag 26 januari 2007

Sunshine on a plate

Efter gårdagens drapa tänkte jag att dagen inlägg ska gå i soligare tecken. Speciellt när vi är mitt uppe i denna blöta, konstiga post-växthuseffekt vinter. Vad kan då passa bättre än en fräsch fruktig sallad som dessutom är den kulinariska världens motsvarighet till ett konfettiregn?

Quinoasallad med kyckling frukt och feta

2 dl quinoa
500 gram kycklingkött
(köp en färdiggrillad om du har ont om tid, ta bara bröst, bara lår eller blanda friskt)
1 stor rödlök
200-300g fetaost
1 stor mogen mango
1 granatäpple
1/2 dl cashewnötter
torkad mynta
balsamvinäger och/eller granatäpplesirap
salt
peppar

1. Om du inte har färdig kyckling, börja med att tillaga den i ungnen. Krydda försiktigt, bara lite salt och peppar. Tänk på att det kommer att finnas massor av starka smaker i salladen.
Börja sedan med att rosta quinoafröna i en torr, varm stekpanna. Det är jätteviktigt att man gör detta, eftersom fröna inte smakar så bra annars, plus att de blir en gröt när du kokar dem!

När fröna börjar poppa, och har fått en gyllenbrun lyster häller du över dem i ett durkslag och sköljer noga och länge med vatten. Koka sedan som pasta i rikligt med saltat vatten, på medelhög värme. Det går (teoretiskt) att koka quinao som ris, dvs att allt vatten absorberas under kokningen, men jag har aldrig fått det att fungera. Nackdelen med "pastametoden" är att man måste hålla quinoan under uppsikt så att den inte blir överkokt. Tio minuter kan man låta den koka innan man börjar cirkla runt den i alla fall.

2. Skala och hacka mangon, pilla loss granatäpplekärnorna, skiva löken i halvmånar, tärna fetaosten. Rosta nötterna lätt i en torr panna.

3. Häll upp den färdiga quinoan i ett durkslag och låt den rinna av ordentligt. Fördela den färdiga, ljumna kycklingen. Blanda alla ingredienser.

4. Smula över en rågad matsked torkad mynta, en rejälskvätt god olivolja, en lite försiktigare skvätt av vinägern/sirapen (dessa smaker slår lätt igenom för mycket) salta och peppra.

5. Ät, kanske tillsammans med en klick turk-yoghurt och en bit bröd.

6. Känn hur mörkret lättar lite, lite grann.

Inga kommentarer: