söndag 11 februari 2007

Fylle-turkfärs


Full och glad bidrar jag härmed med mitt strå till stacken i Lisas mäktiga sås-tävling. Kände att de riktiga proffsen fick göra upp om den klassiska färsen, jag håller mig till frifräsar-kategorin. Här kommer den, turkfärsen!

Turkfärs
250 gram nötfärs
250 gram lammfärs
3 gula lökar´(3 små el. 2 stora)
3 klyftor vitlök
100 gram sojouk (arabisk lammkorv)
300 gram bladspenat (färsk eller frusen)
2 burkar tomater
1 grön paprika
1/2 dl hackad bladpersilja
1-1/2 dl pinjenötter
1 msk olja
1 tsk harissa
1 tsk baharat*
2 msk tomatpure
1 kryddmått spiskummin
1 kryddmått koriander
1 tsk sumack**
1 msk granatäpplesirap alt. 1msk citronsaft
1 nypa socker el. honung
ev. en tärning grönsaksbuljong eller motsvarande mängd fond.
salt
peppar


1. Finhacka löken. Riv eller pressa vitlöken. Häll på oljan. Hacka korven fint och lägg till den. Tillsätt spiskummin, sumack, baharat, harissa och koriander. Om ni använder hela korianderfrön: glöm inte att krossa dem i en mortel eller med knivens handtag först. Stek i några minuter utan att löken tar färg, lägg i färsen och fräs den. Tillsätt tomatpuren och låt det hela steka i någon minut till. Korven är där för att ge den där härliga rökta sältan som man annars får av bacon. Gris är ju som bekannt inte så poppis i mellanöstern.


Salta och peppra, tillsätt salt peppar och ev. buljongen. Häll på tomaterna. Låt det puttra på låg värme i ca 40 minuter.


2. Nu häller man i bladspenaten, persilja (spara lite som dekoration), pinjenötter, granatäpplesirap och socker. Låt det puttra i 15 minuter till. Smaka av med salt och peppar, strö överbliven persilja ´över och servera med pasta och smulad fetaost och/eller svarta oliver. Vanlig hederlig parmesan går också bra!


* Kryddblandning som är mycket använd i mellanöstern, påminner en del om curry. Borde finnas färdigblandad i välsorterade butiker, annars kan man göra sin egen.
Alla kryddor ska vara malda
1 tsk kardemumma
2 tsk vitpeppar
2 tsk kanel
1 tsk muskot
2 tsk ingefära
4 tsk kryddnejlika
2 tsk spiskummin
2 tsk kryddpeppar

**Sumack är en krydda som har en syrlig smak, som citron fast "kryddigare".

4 kommentarer:

Gitto sa...

Åh, vilken underbar röra! Bli full i närheten av mig nästa gång. Oavsett vem som vinner tävlingen har du min röst!

Jessika sa...

snälla snälla snälla, du kan väl blogga om mouhalabia :).
Jag kan tigga mer på mina virtuella knän om du vill :)!!!

K sa...

Det verkar riktigt smarrigt, men det är svårt att få ihop alla smakerna i huvet i fantasin. I min fantasi i varje fall. Tillför verkligen spenaten något? Skulle vilja smaka.

Lisa sa...

Jädrars vad smaskens!